Výživově všestranná zelenina? Brambora

0
3989

Už jste někdy na návštěvu přinesli místo lahve červeného vína kilo brambor? Zní to úsměvně, ale věděli jste, že pokud sníte středně velkou bramboru, dostanete do těla zhruba stejné množství antioxidantů, jako je ve dvou skleničkách vína? Otázkou je, jak by asi vypadal přípitek. Brambory z výživového hlediska patří k nejvšestrannější zelenině. Tak proč si k vínu neuvařit i něco z brambor.

Sklizeň pozdních konzumních brambor skončila a na pulty obchodů se dostávají brambory z českých polí. Podzimní menu si brambory přímo žádá. Navíc díky blížícím se plískanicím oceníte i to, že obsahují vitamín C, kterého mají více, než jablka. Ten se sice vlivem vysoké teploty při vaření do určité míry rozkládá, přesto ho zůstane v původním stavu dost na to, aby vařené brambory byly považovány za jeho důležitý zdroj. Jsou i neopomenutelným zdrojem draslíku, který tělo potřebuje k boji proti podzimní únavě.

Bramborová polévka s opečenými liškami a bramborové lokše s dvojí náplní nadchne snad každého strávníka. Základem jsou brambory. Vychutnejte si je v receptech, ve kterých vynikne jejich typická chuť.

Bramborový krém s podmáslím a restovanýma liškami

48957554832 86f4fb0378 k

Recept:

  • 600 g oloupaných brambor (nejlépe varného typu B)
  • 0,8 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 4 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 najemno nakrájené cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce sádla
  • 500 ml kyselého mléka nebo podmáslí
  • 80 g čerstvých, očištěných a překrojených lišek
  • stroužek česneku
  • sůl a čerstvě drcený pepř

Brambory nakrájejte na kostičky a doměkka uvařte ve vývaru s bobkovým listem a novým kořením. Po uvaření půlku brambor vyjměte stranou. Nakrájenou cibuli s kmínem orestujte na sádle, až zesklovatí. Poté vložte zpět do vývaru k bramborám a vařte další cca 10 minut. Poté přidejte kysané podmáslí, přiveďte k varu a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Krém dochuťte solí a pepřem. Lišky rozkrojte na půlky, přidejte stroužek česneku na provonění a vše lehce orestujte na troše oleje. Můžete zakápnout trochou bílého vína. Polévku ihned servírujte a dozdobte houbami.

Tip: Polévku můžete vylepšit máslovými krutóny.

Bramborové lokše

48956811633 74eb66700d h

Lokše neboli bramborové placky jsou staročeskou pochoutkou, kterou si vychutnáte jen tak, jako přílohu nebo s náplní. Nejčastěji se podávají nasladko s povidly a mákem nebo naslano s kachnou. Čím je naplníte, je ale jen na vás.

Recept:

  • 500 g brambor
  • 100 g hladká
  • sádlo na potření

Brambory uvařte ve slupce doměkka. Ideálně den předem. Nejlépe se pro přípravu lokší hodí brambory varného typu BC, obsahují méně vody a jsou vhodné na přípravu těsta. Vystydlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Do brambor vmíchejte hladkou mouku a vypracujte těsto, které zpracujete do tvaru válečku. Ten nakrájejte na stejné dílky. Každý dílek pak vyválejte na placky silné zhruba
3 mm. Lokše pečte nasucho na plotýnce či pánvi z obou stran. Upečené placky potřete sádlem. Můžete podávat samotné s mlékem, či plněné na sladko s povidly a mákem či naslano s červeným zelím a trhaným kachním masem.

Tip: Pokud se bude těsto lepit, použijte více mouky.

Věděli jste, že vařené a pečené brambory prakticky neobsahují tuk? Střední porce vařených oloupaných brambor (180 g) představuje kolem 140 kalorií, což je mnohem nižší množství energie než ve stejném množství vařených těstovin (186 kalorií), nebo vařené rýže
(248 kalorií). Brambory také neobsahují lepek, a proto jsou vhodné pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu.

Více o bramborách se dočtete na www.vseobramborach.cz.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here