Jezte vědomě. Trend, který vám přinese mnohé benefity

0
579
Foto: pixabay.com

Žijeme v uspěchané době a přestože víme, že je důležité najít si čas jen pro sebe, v praxi to vypadá jinak. Kdy naposledy jste si například vychutnali nějaké jídlo bez toho, abyste u toho dělali cokoliv jiného? Moderní doba nás nutí, abychom stíhali co nejvíce věcí najednou, jenže to s sebou nese i neblahé následky.

Přibývají vám kila? Zkuste změnit styl stolování

Za neúspěšným hubnutím nemusí stát vždy pouze špatně nastavený jídelníček, nedostatek pohybu, stres či dokonce nemoc. Jednou z příčin může být i to, že svému jídlu nevěnujete dostatečnou pozornost. Naučili jsme se jídlo co nejrychleji sníst, aniž bychom mu věnovali hlubší pozornost. Tu věnujeme ostatním činnostem, ať už je to surfování na internetu, vyřizování pracovních e-mailů nebo třeba sledování televize, což má negativní následky. „Informace o pocitu sytosti přichází do mozku až později, proto je důležité mít nad porcí jídla kontrolu. Při nesoustředění se výhradně na jídlo, toho sníte víc, než ve skutečnosti potřebujete. Stejně tak se může stát, že snadněji podlehnete emočnímu hladu, nikoliv tomu skutečnému,“ vysvětluje zakladatelka společnosti LIFEFOOD zabývající se výrobou raw produktů Ing. Mgr. Tereza Havrlandová. Podle zakladatelky a instruktorky pražských Domů Jógy Věry Vojtěchové však můžeme kontrolu nad  stravovacími návyky poměrně snadno získat. Skvělým nástrojem je podle ní vědomé jedení, tzv. mindful eating.

Jak na vědomé jedení a co vám to přinese?

Základem je zpomalit, jíst v klidu a věnovat veškerou pozornost vašemu talíři. Udělejte si na jídlo čas. Jezte vsedě u stolu, nikoliv ve stoje či dokonce za chůze! Odložte telefon, počítač, nesledujte televizi ani neposlouchejte rádio. „Zpočátku zkuste jíst tímto způsobem jedno jídlo denně a buďte trpěliví. Je důležité vytvořit si nový zvyk. Jakmile bude dostatečně pevný, začnete jíst vědomě každé jídlo a už nad tím nebude ani tolik přemýšlet. Dokonce si k němu pak můžete pouštět i oblíbenou hudbu. Ta ničemu vadit nebude. S rádiem bych však byla opatrná. Může působit rušivě,“ tvrdí Věra Vojtěchová.

1. Udělejte si na jídlo čas. Dá vám skutečnou energii.

Pokud u jídla spěcháte a každé sousto horlivě hltáte, nevnímáte signály, které vám tělo dává. Snadno se kvůli tomu přejíte, což z dlouhodobého hlediska způsobuje přibírání na váze a kromě toho trávicí trakt musí vynaložit většinu získané energie k tomu, aby se se vším tím jídlem vypořádal. To má za následek pokles produktivity. Takže místo toho, aby vás jídlo nabilo, budete mít potřebu dát si šlofíka. Věnujte proto jídlu dostatek času. Soustřeďte se na chuť a vůni jídla. Každé sousto poctivě rozkousejte a spolkněte. Až potom si naberte další. Při výběru pokrmů, dejte přednost průmyslově nezpracovaným potravinám.

2. Nasyťte žaludek i oči aneb udělejte si z jídla požitek

Neméně důležitá je forma, jakou si jídlo naservírujete. Ne nadarmo se totiž říká, že jíme i očima. Věřte, že čas u jídla i jídlo samotné vás bude mnohem více bavit, když použijete hezké nádobí a budete pracovat s barevnými potravinami. Stačí, když do svého jídelníčku zařadíte více čerstvé zeleniny a ovoce. Talíř díky tomu získá na barevnosti i chuti. Kromě toho čerstvá zelenina a ovoce je prospěšná pro naše tělo.

3. Jezte, když máte hlad a naučte se pracovat se svými emocemi

Ačkoliv mnozí výživoví poradci tvrdí, že je nutné jíst pravidelně několikrát denně (někteří doporučují až 6 porcí za den), ve skutečnosti to takto nelze zevšeobecňovat. Zdravé tělo si dokáže většinou samo říct, kdy má skutečně hlad. Počet denních porcí je značně individuální záležitost, ale podle ajurvédy by jsme měli mít mezi jídly šestihodinové pauzy a to bez svačinek. Velmi důležité je zaměřit se na kvalitu potravin, protože spolu s jídlem přijímáme i jeho energii, která se stává naší součástí. Doporučuji zaměřit se hlavně na kvalitní potraviny, které dodají tělu potřebné živiny a které odpovídají denní zátěži. Ideální je, když známe původ potravin,“ říká Věra Vojtěchová. Pozornost věnujte také tomu, jestli jíte skutečně z hladu, nebo zajídáte nudu či špatné emoce. „Když se necítíme dobře, mozek dává signál ke zvýšení hladiny dopaminu, tedy hormonu dobré nálady. K tomu může posloužit něco dobrého k jídlu, ale zároveň si tímto způsobem můžeme vypěstovat špatný návyk. Chcete-li si jídlem zlepšit náladu, dělejte to vědomě, zvolte raději zdravou sladkost a nedělejte z toho zvyk!

Tip na sladkou dobrotu – OVOCNÉ MINIDORTÍKY

kk 1

Ingredience:

  •  50 g sušeného ananasu
  • 1 kus datlí
  • 100 g kešu
  • 2 lžičky prášku maca
  • 1,5 lžíce sirupu z agáve
  • 1 lžička panenského kokosového oleje
  • 1 kus pomeranče
  •  špetka soli

Postup: Kešu přes noc namočte ve vodě. Ananas a datle mixujte tak dlouho, až vytvoříte mazlavou směs. Se směsí se dále bude lépe pracovat, pokud si namočíte ruce a uhnětete z ní těsto. Vyplňte formičky pečícím papírem a těsto do nich pečlivě vmačkejte. Vložte do chladu. Rozmixujte dojemna namočené kešu. Oloupejte malý pomeranč, nakrájejte jej nadrobno, přidejte ke kešu oříškům a opět mixujte. Přidejte prášek maca, agáve sirup, kokosový olej a sůl. Rozmixujte. Nyní je krém hotový. Rozetřete krém na ztuhlé těsto ve formičkách, uhlaďte. Na pár hodin vložte do mrazáku. Po vyndání dozdobte kouskem ovoce – například maracujou, nebo posypejte kakaem.

4. Nahlížejte na jídlo v širších souvislostech

Můžete si vypěstovat nové lepší návyky, které začnete při stravování dodržovat, ale pokud nebudete současně s nimi jíst kvalitní potraviny, žádoucí benefity vám to nepřinese. Nenechte se zlákat tím, že si můžete snadno a rychle nakoupit. Naopak při nákupu potravin dlouze přemýšlejte. „Snažte se napojit na přírodu a vybírejte si sezónní potraviny. Pokud máte možnost, pěstujte si vlastní zeleninu, ovoce nebo aspoň čerstvé bylinky. Při nakupování v super a hypermarketech přemýšlejte nad tím, jakými procesy musela každá jednotlivá potravina projít, než se dostala až k vám. A zkuste si zodpovědět otázky, jak moc to ovlivnilo potravinu z hlediska obsahu jejich výživných látek, jaký to mělo vliv na přírodu a co to dá našemu tělu,“ říká Tereza Havrlandová a na závěr dodává, že správným a vědomým výběrem potravin můžeme pomoct naší planetě a zároveň žít zdravěji.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here